Listki szpinaku przebierz i opłucz. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelnię włóż 15 g masła. Gdy będzie mocno rozgrzane, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.
Następnie dodaj szpinak, mieszając smaż 2-3 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Pozostałe masło włóż do rondelka, roztop.
Z ciasta wytnij 8 kółek. Każde posmaruj roztopionym masłem. Na połowie każdego kółka rozłóż szpinak, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Posyp startym serem, w szpinaku zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj drugą połówką ciasta, zlep dokładnie brzegi. Smaż na mocno rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Potrawę można też przygotować w piekarniku. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj 1 łyżką roztopionego masła. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C. Do szpinaku można dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.