Skład na 3 porcje: 300 g makaronu duże muszle, 2 łyżki oleju, 500 g szpinaku, 200 g mielonego białego sera, 100 ml mleka, 60 g bułki tartej, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 puszka obranych pomidorów, 4 łyżki masła, sól i pieprz.
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, myjemy, osuszamy i kroimy szpinak. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Szklimy połowę cebuli i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy aż nieco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę smażymy.
Przesmażony szpinak, ser, bułkę tartą wrzucamy do miksera. Dolewamy mleko. Dokładnie miksujemy. Muszle makaronowe napełniamy farszem.
Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 10 minut. Tak przygotowany sos pomidorowy miksujemy i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Układamy na nim muszle i zapiekamy przez ok. 20 minut w 180ºC.