Sposób przygotowania:
Wlej olej do umytego szpinaku i rozdrobnij go blenderem na gładki mus. Do przesianej mąki dodaj 1 łyżeczkę soli oraz mus szpinakowy. Stopniowo dolewając bardzo ciepłą wodę (ok. 200 ml) wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Pamiętaj, że nie może być klejące i powinno być nieco bardziej twarde, niż na tradycyjne pierogi. Z ciasta uformuj kulę, owiń ściereczką, odstaw na 20 min.
Do mięsa dodaj zmieloną kolendrę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz natkę. Mieszając dłonią, stopniowo dolewaj ciepłą wodę (50-100 ml), tyle ile wchłonie mięso (konsystencja powinna być papkowata, ale nie płynna). Dopraw solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka. Każde rozwałkuj jeszcze na cienki placek o średnicy ok. 10 cm. Na środku ułóż po łyżce farszu. Zbierz brzegi ciasta, dokładnie ściśnij na górze i lekko skręć (powstaną sakiewki). Nadmiar ciasta z czubka odetnij.
Gotuj partiami w osolonym wrzątku ok. 15 minut.
Zobacz także: