Reklama

Szpinakowy hummus

Domowy, zdrowy hummus ze szpinaku będzie idealnie smakował z ugotowanym brokułem.

Składniki

  • ciecierzyca, ugotowana – 60 g (3 łyżki)
  • sezam – 10 g (1 łyżka) lub tahina – 5 g (1 łyżeczka)
  • woda – 30 g (3 łyżki)
  • szpinak – 20 g (1 garść)
  • brokuł – 100 g (3 różyczki)
  • sól – 1 g (1 szczypta)
  • pieprz – 1 g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zmiksować z sezamem lub tahiną, wodą, szpinakiem i przyprawami. Brokuł ugotować na półtwardo, najlepiej na parze. Podawać z hummusem jako dipem.

Przepis pochodzi z książki "Dieta w leczeniu osteoporozy" Hanny Stalińskiej

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy