Sztufada
Sztufada, czyli duszona pieczeń wołowa idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecamy prosty przepis na to smakowite danie okraszone purée ziemniaczano-porowym.
Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w słupki, rozłożyć na desce i schłodzić w zamrażarce. Oprószyć pudrem z borowików (suszone grzyby wystarczy zmielić), przyprawić białym pieprzem.
W mięsie zrobić otwory (wzdłuż włókien) i naszpikować słoniną. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą.
W gęsiarce lub naczyniu do zapiekania rozgrzać masło i obsmażyć na nim wołowinę - z każdej strony. Dorzucić pokrojone warzywa. Gdy zaczną się rumienić, podlać winem i rosołem. Dorzucić cytrynę. Przykryć i dusić do miękkości.
Sos spod mięsa zmiksować z warzywami i przelać do sosjerki. Sztufadę podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz ćwikłą. Można udekorować rukolą.
Purée. Warzywa ugotować w mleku. Odcedzić. Dodać masło, chrzan i śmietankę. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Ugnieść na purée. Można doprawić do smaku solą.
Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!