Sztufada

Sztufada, czyli duszona pieczeń wołowa idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecamy prosty przepis na to smakowite danie okraszone purée ziemniaczano-porowym.

Sztufada, czyli duszona pieczeń wołowa
Sztufada, czyli duszona pieczeń wołowaPolsat

Składniki

  • 2 kg wołowiny na pieczeń, np. ligawy
  • 250 g słoniny
  • 20 g borowików suszonych
  • pieprz biały
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • ½ l wywaru jarzynowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego
  • 2 plasterki cytryny

do podania

  • purée ziemniaczano-selerowe z chrzanem
  • ćwikła
  • rukola

purée

  • 4 ziemniaki
  • 1 seler
  • mleko do gotowania
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka śmietanki
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": SztufadaPolsat

Sposób przygotowania:

Słoninę pokroić w słupki, rozłożyć na desce i schłodzić w zamrażarce. Oprószyć pudrem z borowików (suszone grzyby wystarczy zmielić), przyprawić białym pieprzem.

W mięsie zrobić otwory (wzdłuż włókien) i naszpikować słoniną. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą.

W gęsiarce lub naczyniu do zapiekania rozgrzać masło i obsmażyć na nim wołowinę - z każdej strony. Dorzucić pokrojone warzywa. Gdy zaczną się rumienić, podlać winem i rosołem. Dorzucić cytrynę. Przykryć i dusić do miękkości.

Sos spod mięsa zmiksować z warzywami i przelać do sosjerki. Sztufadę podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz ćwikłą. Można udekorować rukolą.

Purée. Warzywa ugotować w mleku. Odcedzić. Dodać masło, chrzan i śmietankę. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Ugnieść na purée. Można doprawić do smaku solą. 

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?