Sztuka jedzenia sushi
Przygotowanie sushi to sztuka. Aby w pełni ją docenić i cieszyć się jej osiągnięciami, warto być przygotowanym odbiorcą. Poznanie podstawowych zasad pozwoli nie tylko uniknąć faux pas, ale przede wszystkim cieszyć się niuansami smaków i nie zrujnować harmonii tego małego dzieła, nad którym pracował szef.
Jedz kawałki sushi pałeczkami. Wymaga to pewnej wprawy, ale warto się nauczyć, bo to także niezła zabawa. W Japonii etykieta dotycząca pałeczek (hashi) jest niezwykle rozbudowana. Nie należy wbijać pałeczek w ryż, nakładać nimi sushi na talerz innej osoby, ani pocierać pałeczek o siebie. Nie próbuj nimi kroić lub posługiwać się tylko jedną pałeczką. Jeśli na stoliku znajdują się specjalne podstawki, odkładaj na nie pałeczki, kiedy ich nie używasz. Dobra wiadomość? Możesz też jeść sushi palcami. Dobre restauracje (sushiya) podają gorący wilgotny ręcznik (oshibori) do odświeżenia rąk. Do nakładania sushi ze wspólnego półmiska (przy większych zestawach), możesz użyć odwrotnych końcówek pałeczek.
Szef (itamae) włożył cały swój wysiłek w przygotowanie idealnych kawałków. Nie dziel ich, jedz na jeden raz. Jeśli są zbyt duże odgryź, ale nie odkładaj nadgryzionego sushi na talerzyk. Przytrzymaj go pałeczkami. Nigiri zręcznie obracaj przed włożeniem do ust, tak by na języku wylądowała ryba a nie ryż.
Nie nakładaj imbiru (gari) na sushi! Możesz przegryźć kawałek między kolejnymi kęsami, aby odświeżyć smak i przygotować podniebienie na nowe doznania smakowe. Możesz użyć plasterka imbiru ujętego pałeczkami jak pędzelka. Zanurz go w sosie sojowym i posmaruj sushi. Do odświeżenia smaku używaj jednak imbiru bez dodatku sosu.
Zielona pasta przypominająca w smaku chrzan, ma bardzo intensywny smak. Możesz nałożyć maleńki kawałeczek na sushi, ale nie przesadź z jego ilością, by nie naruszyć harmonii smaków. Nie mieszaj wasabi z sosem sojowym.
Jeśli chcesz użyć sosu sojowego (shoyu), zanurz delikatnie sushi od strony ryby. Uważaj, by ryż nie nasiąknął sosem. Kucharz dołożył wielu starań, by odpowiednio go doprawić. Jego smak jest odpowiednio zbalansowany. Do tego sos może sprawić, że ryż się rozpadnie.
Weź pod uwagę smak i strukturę. Sushi zawinięte w wodorosty nori łatwo obsycha, więc nie zostawiaj go na koniec. Ryby białe mają delikatniejszy smak, dlatego warto od nich zacząć. Później sięgnij po kawałki z rybami o czerwonym mięcie, na koniec zostawiając sushi z najbardziej tłustą rybą.