Szwedzkie klopsiki
Ich smak zna każdy, kto choć raz robił zakupy w szwedzkiej sieci sklepów meblowych. Teraz możecie zrobić je samodzielnie w domu!
Dzieci uwielbiają te małe mięsne kuleczki w aksamitnym sosiku ze słodko-cierpkimi borówkami. Możesz je zaserwować z ziemniakami lub frytkami na obiad, albo nadziać każdy klopsik na wykałaczkę i podać gościom na przekąskę, z sosami w osobnych miseczkach.
Składniki (dla 4 osób): 500 g mieszanego mięsa mielonego, półtorej szklanki bulionu, 4 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki gęstej śmietany 30 proc, czerstwa bułka pszenna, 2 jajka, 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala (lub samodzielnie wykonanej mieszanki z curry, imbiru, kurkumy i pieprzu cayenne), pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz, duża szczypta cukru, olej do smażenia, borówkowy dżem do mięs.
Przygotowanie: Bułkę rozdrobnić na okruszki i zalać połową szklanki bulionu. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła , dodać pokrojoną w drobna kostkę cebule, lekko posolić i smażyć na złoty kolor. Przełożyć do miski z chlebem. Dodać mięso mielone, jajka, sól, pieprz, cukier, mieszankę przypraw i gałkę muszkatołową. Wymieszać ręką. Nabierać po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi ulepić małe kuleczki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz z dodatkiem masła i na nim smażyć klopsiki (za jednym razem maksymalnie po kilkanaście), tak aby z każdej strony nabrały brązowego koloru (około 6 minut). Odkładać na ręcznik papierowy, aby osączyć tłuszcz.
Gdy wszystkie klopsiki będą usmażone ponownie wrzucić je wszystkie na patelnie, podlać nieco wodą i dusić pod przykryciem przez ok 10 minut. Wyjąć z patelni.
Na pozostałym po smażeniu i duszeniu tłuszczu zrobić sos. Gdy nieco ostygnie dodać mąkę dokładnie wymieszaną z 1 szklanką bulionu i śmietaną (lekko posoloną). Ponownie postawić na niewielkim ogniu i trzepaczka energicznie mieszać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Polać nim klopsiki, podawać z borówkowym dżemem do mięs i frytkami.