Twarde mięso szybciej zmięknie, gdy dodasz do wody trochę octu (łyżka na litr). Może to być ocet jabłkowy, winny lub spirytusowy. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL
Do garnka z burakami wsyp pół łyżki cukru na litr wody. Dzięki temu warzywa w krótszym czasie się ugotują i będą słodsze.123RF/PICSEL
Ziemniaki na tortillę lub zapiekankę pokrój w plasterki i wrzuć na 5 minut do gotującej się wody. Gdy nieco zmiękną, wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Podgotowane szybciej się usmażą lub upieką. 123RF/PICSEL
Fasolę postaw na małym ogniu. Im wolniej się gotuje, tym szybciej ziarna miękną. Jeśli chcesz jeszcze bardziej skrócić ten proces, wieczorem namocz suche ziarna w zimnej wodzie. Rano je odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj. 123RF/PICSEL