Szybciej przyrządzisz

Długie godziny w kuchni? Sprawdź, jak to zmienić.

123RF/PICSEL

Szybciej przyrządzisz

Twarde mięso szybciej zmięknie, gdy dodasz do wody trochę octu (łyżka na litr). Może to być ocet jabłkowy, winny lub spirytusowy.

Źródło: Rewia
 Do garnka z burakami wsyp pół łyżki cukru na litr wody. Dzięki temu warzywa w krótszym czasie się ugotują i będą słodsze.
 Ziemniaki na tortillę  lub zapiekankę pokrój w plasterki i wrzuć na 5 minut do gotującej się wody. Gdy nieco zmiękną, wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Podgotowane szybciej się usmażą lub upieką.
 Fasolę postaw na małym ogniu. Im wolniej się gotuje, tym szybciej ziarna miękną. Jeśli chcesz jeszcze bardziej skrócić ten proces, wieczorem namocz suche ziarna w zimnej wodzie. Rano je odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas