Szybka zupa kokosowo-kalafiorowa

Składniki
- olej
- 750 g filet z piersi kurczaka
- sól
- 2-3 lyzki ziarna sezamu
- bulion warzywny
- pieprz
- 2 szt. ząbek czosnku
- 1 kg kalafior
- czerwona papryka
- kiełki mung
- 2 szt. cebula
- 2 puszki mleko kokosowe
- 30 g świeży imbir
3-4 osób
Kalafiora podzielić na małe różyczki. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, cebulę w grubą.
Mięso pokroić w paseczki i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i papryką, zdjąć.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać kalafiora, bulion i mleko kokosowe. Dotować 10 minut pod przykryciem.
Kilka różyczek kalafiora wyjąć z zupy, resztę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, obtoczyć w nim kurczaka. Zupę rozlać do bulionerek, dodać różyczki kalafiora i paseczki kurczaka, posypać kiełkami.