Reklama

Szybki bigos

Do dania pasują łazanki ze skwarkami.

Składniki

  • 700 g polędwiczek wieprzowych
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • średniej wielkości cebula
  • szczypta cukru
  • 200 ml warzywnego lub mięsnego bulionu
  • sól, kminek i pieprz
  • papryczka chili
  • olej

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na średniej grubości paski i oprószamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju, aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do miski, odstawiamy, żeby przestygło.

Obraną cebulę kroimy w półplastry, a kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i kapustę, a następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.

Reklama

Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła. Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na ciepło, obficie posypany natką pietruszki, z ziemniakami lub z ciemnym pieczywem.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy