Szybki kurs jedzenia kuskusu
Te małe ziarenka łączą w sobie cechy makaronu i kaszy. To znakomita podstawa kuchni dla zapracowanych. Błyskawicznie zrobisz z niego pyszne danie!
W Afryce, skąd pochodzi, był pozostałością po mieleniu pszenicy na żarnach. W naszej kuchni zyskuje popularność, bo jest zdrowy i łatwy do przyrządzenia.
Kuleczki kuskusu pęcznieją pod wpływem wody i tradycyjnie gotuje się go na parze ponad gotującym się mięsem i warzywami. W polskiej kuchni najczęściej zalewa się go wrzątkiem i odczekuje kilka minut, aż napęcznieje.Znacznie lepiej smakuje, jeśli zamiast wodą zalejemy go wrzącym bulionem lub mlekiem (zawsze zalewamy powyżej poziomu kaszy), a potem dodamy łyżkę masła lub oliwy. Dobrze przyrządzony kuskus powinien być sypki.
Stragany pełne są świeżych warzyw, wykorzystaj to i przyrządź sałatkę z liści botwiny, szpinaku, orzechów i suszonej żurawiny. Do porwanych rękami liści dodaj ugotowany na parze kuskus. Polej sałatkę kilkoma kroplami oleju z orzechów włoskich.
Pyszna (i bogata w białko!) jest także sałatka z kuskusem, ciecierzycą i soczewicą. Ugotuj je, dodaj skrojoną czerwoną kapustę, suszoną żurawinę, kolendrę i pora. Przypraw sosem ze zgniecionego czosnku, soku z cytryny, soli i oliwy.