Szybki kurs jedzenia kuskusu

Te małe ziarenka łączą w sobie cechy makaronu i kaszy. To znakomita podstawa kuchni dla zapracowanych. Błyskawicznie zrobisz z niego pyszne danie!

Kuskus z oliwą, orzechami i świeżymi ziołami jest smaczny solo oraz jako dodatek do mięs
Kuskus z oliwą, orzechami i świeżymi ziołami jest smaczny solo oraz jako dodatek do mięs123RF/PICSEL

W Afryce, skąd pochodzi, był pozostałością po mieleniu pszenicy na żarnach. W naszej kuchni zyskuje popularność, bo jest zdrowy i łatwy do przyrządzenia.Jak gotować?Kuleczki kuskusu pęcznieją pod wpływem wody i tradycyjnie gotuje się go na parze ponad gotującym się mięsem i warzywami. W polskiej kuchni najczęściej zalewa się go wrzątkiem i odczekuje kilka minut, aż napęcznieje.

Znacznie lepiej smakuje, jeśli zamiast wodą zalejemy go wrzącym bulionem lub mlekiem (zawsze zalewamy powyżej poziomu kaszy), a potem dodamy łyżkę masła lub oliwy. Dobrze przyrządzony kuskus powinien być sypki.

Z mięsem z grilla

Zapiekany z cukinią

Sałatki z kuskusem

Stragany pełne są świeżych warzyw, wykorzystaj to i przyrządź sałatkę z liści botwiny, szpinaku, orzechów i suszonej żurawiny. Do porwanych rękami liści dodaj ugotowany na parze kuskus. Polej sałatkę kilkoma kroplami oleju z orzechów włoskich.

Pyszna (i bogata w białko!) jest także sałatka z kuskusem, ciecierzycą i soczewicą. Ugotuj je, dodaj skrojoną czerwoną kapustę, suszoną żurawinę, kolendrę i pora. Przypraw sosem ze zgniecionego czosnku, soku z cytryny, soli i oliwy.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas