Reklama

Szybki placek z jagodami

Jagody królują latem, więc warto używać ich w swoich wypiekach. Polecamy prosty przepis na pyszny placek jagodowy.

Składniki

  • 500 g jagód
  • półtorej szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jagody myjemy i osuszamy. Jajka miksujemy wraz z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. 

2. Niską prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy i wysypujemy jagody. Lekko dociskamy owoce dłonią. 

3. Pieczemy w 170°C (góra i dół) ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.  

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy