Szybki placek z jagodami
Jagody królują latem, więc warto używać ich w swoich wypiekach. Polecamy prosty przepis na pyszny placek jagodowy.

Składniki
- 500 g jagód
- półtorej szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jagody myjemy i osuszamy. Jajka miksujemy wraz z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.
2. Niską prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy i wysypujemy jagody. Lekko dociskamy owoce dłonią.
3. Pieczemy w 170°C (góra i dół) ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: