Szybki sernik z morelami
Składniki
na 24 porcje
- 1 puszka (850 ml) moreli
- 5 jajek
- 125 g masła (margaryny)
- 225 g cukru
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 75 g kaszy manny
- 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)
- 1 op. proszku do pieczenia
- 750 g mielonego twarogu
- 200 g śmietany kremówki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- mąka i tłuszcz do blachy
1. Morele przełożyć na sitko i zostawić na chwilę, aż odciekną z zalewy. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Wsypać proszek budyniowy, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Następnie porcjami dokładać twaróg i śmietanę. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek domieszać delikatnie do masy serowej.
2. Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować masę serową. Układać morele, lekko je wciskając w masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 40-50 minut. Sernik wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.