Reklama

Szybki sernik z morelami

Składniki na 24 porcje

  • 1 puszka (850 ml) moreli
  • 5 jajek
  • 125 g masła (margaryny)
  • 225 g cukru
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 75 g kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 750 g mielonego twarogu
  • 200 g śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mąka i tłuszcz do blachy

1. Morele przełożyć na sitko i zostawić na chwilę, aż odciekną z zalewy. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Wsypać proszek budyniowy, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Następnie porcjami dokładać twaróg i śmietanę. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek domieszać delikatnie do masy serowej.

2. Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować masę serową. Układać morele, lekko je wciskając w masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 40-50 minut. Sernik wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama