Szybki sernik z morelami
1. Morele przełożyć na sitko i zostawić na chwilę, aż odciekną z zalewy. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Wsypać proszek budyniowy, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Następnie porcjami dokładać twaróg i śmietanę. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek domieszać delikatnie do masy serowej.
2. Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować masę serową. Układać morele, lekko je wciskając w masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 40-50 minut. Sernik wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.