Szybkie kremówki jaglane
Ciasto francuskie przełożone kremową masą z płatków jaglanych. Jeśli użyjesz gotowego ciasta, nie będą wymagały wiele pracy. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".
Składniki
- 2 opakowanie ciasta francuskiego (sprawdź skład, nie wszystkie są wegańskie)
- 1 szklanka (250 ml) płatków jaglanych
- 3 szklanki (750 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego)
- cukier / ksylitol / erytrol (do smaku, u mnie 6 łyżek)
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- cukier puder / ksylitol / erytrol (do posypania)
Szybkie kremówki jaglane - wykonanie:
Płaty ciasta francuskiego przytnij do rozmiaru formy do pieczenia i upiecz zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odłóż do przestygnięcia.
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Połóż 1 blat na dnie.
Płatki jaglane wsyp do garnka, dodaj cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Zalej mlekiem roślinnym i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wyłóż masę jaglaną na ciasto francuskie przygotowane na blasze, przykryj ją drugim blatem ciasta i lekko dociśnij. Odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Posyp cukrem pudrem lub ksylitolem albo erytrolem zmielonym na puder w młynku do kawy. Pokrój na porcje. Wskazówki Krem można przygotować też ze zblendowanej i ugotowanej na mleku roślinnym kaszy jaglanej.
Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".
Zobacz także:
Polecamy też przepis na lekką galaretkę z mango. Lubisz orzeźwiające smaki? Ten deser przypadnie Ci do gustu.