Szynka w cieście
Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości? Ten przepis przypadnie ci do gustu.
Kiełki i kolendrę opłukać, osuszyć, kolendrę posiekać. Szynkę pokroić w paski.
Ciasto wyłożyć na stolnicę (jeśli jest mrożone, zostawić na 10 min). Masło roztopić, płynnym posmarować płaty ciasta. Każdy pociąć na kwadraty ok. 15x15 cm.
Serek doprawić solą i chili. Smarować nim ciasto, nakładać szynkę, kiełki i kolendrę, posypać sezamem. Zwinąć, spiąć wykałaczkami.
Krokiety kłaść na rozgrzany olej, smażyć ok. 8 min, osączyć na papierowym ręczniku.
Składniki
- paczka gotowego ciasta filo lub francuskiego
- 10 plastrów szynki
- 20 dag serka śmietankowego
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła
- sól
- chili
20