Szynka w cieście

Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości? Ten przepis przypadnie ci do gustu.

To danie idealnie sprawdza się w roli przystawki
To danie idealnie sprawdza się w roli przystawki123RF/PICSEL

Kiełki i kolendrę opłukać, osuszyć, kolendrę posiekać. Szynkę pokroić w paski.

Ciasto wyłożyć na stolnicę (jeśli jest mrożone, zostawić na 10 min). Masło roztopić, płynnym posmarować płaty ciasta. Każdy pociąć na kwadraty ok. 15x15 cm.

Serek doprawić solą i chili. Smarować nim ciasto, nakładać szynkę, kiełki i kolendrę, posypać sezamem. Zwinąć, spiąć wykałaczkami.

Krokiety kłaść na rozgrzany olej, smażyć ok. 8 min, osączyć na papierowym ręczniku.

Składniki

  • paczka gotowego ciasta filo lub francuskiego
  • 10 plastrów szynki
  • 20 dag serka śmietankowego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • chili
20
Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas