Szynka z goździkami

Domowa szynka, której przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Szynkę można serwować jako pieczeń z plasterkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami
Szynkę można serwować jako pieczeń z plasterkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 kg surowej szynki wieprzowej
  • 30 goździków
  • ostra papryczka
  • sól i pieprz
  • 3 pomarańcze
  • olej

1. Szynkę oprósz solą i pieprzem, po czym delikatnie natrzyj papryczką.

2. Ostrym nożem natnij skórkę szynki w kratkę i posmaruj olejem. W każdym nacięciu umieść po jednym goździku.

3. Przygotowaną w ten sposób szynkę umieść na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu. Wlej szklankę gorącej wody. Piecz 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C (ewentualnie w trakcie pieczenia można kilkakrotnie lekko uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby odparować wydzielaną przez pieczeń wilgoć). Podczas pieczenia mięso obróć i polej wytworzonym sosem.

Zobacz także: 

Ewa Wachowicz zdradza, jak dba o ciałoStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas