Tacos na ostro z soczewicą

Nawet fani schabowego pokochają te dania, choć nie ma w nich ani grama mięsa.

Do tacos podaj sosy: salsę z pomidorów posiekanych z chili oraz guacamole (awokado roztarte z solą i sokiem z limonki).
Do tacos podaj sosy: salsę z pomidorów posiekanych z chili oraz guacamole (awokado roztarte z solą i sokiem z limonki). 123RF/PICSEL

Składniki

  • 12 gotowych tacos (można zastąpić tortillami)
  • 30 dag soczewicy
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę opłukać, zalać 1/2 l wody, gotować do miękkości, odcedzić.

2. Cebulę i czosnek obrać, z papryki i chili usunąć gniazda nasienne. Cebulę i zieloną paprykę pokroić w kostkę, chili i czosnek posiekać. Podsmażyć na maśle. Fasolę odcedzić. Kolendrę opłukać, osuszyć i posiekać (kilka gałązek zostawić). Wymieszać z soczewicą i warzywami, doprawić, podgrzać.

3. Tacos lub tortille (złożone na pół) podgrzewać w piekarniku przez 3 min w temp. 180°C. Nakładać po dwie łyżki gorącego farszu, udekorować kolendrą.

Zobacz także:

Tortilla z wołowiną i awokadoStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?