Tacos wegetariańskie
Składniki na cztery tacos. Przepis Michała Wrzostka.
Przygotowanie:
Pasta z fasoli:
Podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek i posiekaną cebulę. Następnie delikatnie dusimy i dodajemy kumin. Po chwili dorzucamy puszkę czarnej fasoli. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy składniki się połączą, przekładamy je do blendera i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia.
Salsa pomidorowa z papryką:
Do miski wrzucamy drobno pokrojone pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i cebulkę. Skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy liście kolendry. Doprawiamy solą według uznania.
Dodatki:
Świeża kolendra, ulubiona sałata, marynowane papryczki chilli (opcjonalnie), jogurt naturalny (opcjonalnie).
Przystępujemy do składania:
Podgrzewamy nasze placki w piekarniku lub na patelni, żeby zrobiły się elastyczne. Nakładamy pastę z fasoli, dokładamy naszą salsę pomidorową z papryką. Dodatkowo posypujemy kolendrą oraz polewamy sokiem z ćwiartki limonki. Możemy wzbogacić nasze tacos ulubionymi dodatkami takimi jak jogurt naturalny lub guacamole, sos sriracha.
Całość: energia: 1016 kcal, białko: 53 g, tłuszcz: 21 g, węglowodany: 164 g, błonnik: 11 g, sód: 240 mg.
1 porcja: energia: 254 kcal, białko: 13,3 g, tłuszcz: 5,3 g, węglowodany: 41 g, błonnik: 2,8 g, sód: 60 mg
Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.