Reklama

Tacos wegetariańskie

Składniki na cztery tacos. Przepis Michała Wrzostka.

Składniki

  • 4 tortille do tacos (małe) – 100 g
  • puszka czarnej fasoli – 240 g
  • 1 cebula – 100 g
  • ząbek czosnku – 5 g
  • łyżeczka oliwy – 5 g
  • łyżeczka kuminu – 1 g
  • łyżeczka słodkiej papryki – 1 g
  • 2 pomidory – 240 g
  • 1 papryka czerwona – 140 g
  • ½ pęczka świeżej kolendry – 20 g
  • garść ulubionej sałaty – 20 g
  • ½ limonki
  • kilka marynowanych papryczek chilli (opcjonalnie) – 40 g
  • kubeczek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) – 180 g

Przygotowanie:

Pasta z fasoli:

Podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek i posiekaną cebulę. Następnie delikatnie dusimy i dodajemy kumin. Po chwili dorzucamy puszkę czarnej fasoli. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy składniki się połączą, przekładamy je do blendera i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia.

Salsa pomidorowa z papryką:

Do miski wrzucamy drobno pokrojone pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i cebulkę. Skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy liście kolendry. Doprawiamy solą według uznania.

Reklama

Dodatki:

Świeża kolendra, ulubiona sałata, marynowane papryczki chilli (opcjonalnie), jogurt naturalny (opcjonalnie).

Przystępujemy do składania:

Podgrzewamy nasze placki w piekarniku lub na patelni, żeby zrobiły się elastyczne. Nakładamy pastę z fasoli, dokładamy naszą salsę pomidorową z papryką. Dodatkowo posypujemy kolendrą oraz polewamy sokiem z ćwiartki limonki. Możemy wzbogacić nasze tacos ulubionymi dodatkami takimi jak jogurt naturalny lub guacamole, sos sriracha.

Całość: energia: 1016 kcal, białko: 53 g, tłuszcz: 21 g, węglowodany: 164 g, błonnik: 11 g, sód: 240 mg.

1 porcja: energia: 254 kcal, białko: 13,3 g, tłuszcz: 5,3 g, węglowodany: 41 g, błonnik: 2,8 g, sód: 60 mg

Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.



Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy