Tagine wprost z Maroka
Ta jednogarnkowa potrawa jeszcze lepiej smakuje posypana świeżą kolendrą lub natką pietruszki. I koniecznie z kaszą kuskus.

Składniki
- 1 kg jagnięciny
- 80 dag ziemniaków
- 20 dag pomidorów koktajlowych
- 2 duże cebule
- 15 dag śliwek suszonych
- 3 łyżki oliwy
- 1 kostka rosołowa
- cynamon, kurkuma, kolendra, papryka słodka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w łyżce oleju i przyprawach. Szczelnie przykryć i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Na 2 łyżkach oleju obsmażać partiami zamarynowane mięso i zeszklić pokrojone w plasterki cebule. Do grubego, glinianego garnka z przykrywką włożyć mięso, obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę, śliwki. Zalać szklanką wody, dodać kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min.
Pomidory przekroić na pół, dodać do garnka, dusić jeszcze 15 min, doprawić.
Zobacz także: