Reklama

Tagine wprost z Maroka

Ta jednogarnkowa potrawa jeszcze lepiej smakuje posypana świeżą kolendrą lub natką pietruszki. I koniecznie z kaszą kuskus.

Składniki

  • 1 kg jagnięciny
  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag pomidorów koktajlowych
  • 2 duże cebule
  • 15 dag śliwek suszonych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • cynamon, kurkuma, kolendra, papryka słodka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w łyżce oleju i przyprawach. Szczelnie przykryć i zostawić na kilka godzin w lodówce.

Na 2 łyżkach oleju obsmażać partiami zamarynowane mięso i zeszklić pokrojone w plasterki cebule. Do grubego, glinianego garnka z przykrywką włożyć mięso, obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę, śliwki. Zalać szklanką wody, dodać kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min.

Pomidory przekroić na pół, dodać do garnka, dusić jeszcze 15 min, doprawić.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy