Reklama

Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

Makaron na bazie cukinii z pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii

Przepis pochodzi z 318. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy