Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem
Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na pyszny makaron tagliatelle z soczystymi, aromatycznymi krewetkami.
Sposób przygotowania:
1. Krewetki rozmrozić, oczyścić (obrać, usunąć czarne jelito z grzbietu), opłukać. Szpinak umyć, pomidorki opłukać, przekroić na połówki, cebulę i czosnek obrać i posiekać.
2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać krewetki, smażyć, aż nabiorą koloru. Wlać wino, dusić minutę. Dodać pomidorki i szpinak, dusić pół minuty, mieszając. Wlać śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, bazylią.
3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Dodać do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerze. Posypać natką pietruszki.
Zobacz także: