Reklama

Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem

Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na pyszny makaron tagliatelle z soczystymi, aromatycznymi krewetkami.

Składniki

  • 20 dag makaronu wstążki
  • 20 dag dużych krewetek mrożonych
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmrozić, oczyścić (obrać, usunąć czarne jelito z grzbietu), opłukać. Szpinak umyć, pomidorki opłukać, przekroić na połówki, cebulę i czosnek obrać i posiekać. 

2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać krewetki, smażyć, aż nabiorą koloru. Wlać wino, dusić minutę. Dodać pomidorki i szpinak, dusić pół minuty, mieszając. Wlać śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, bazylią. 

3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Dodać do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerze. Posypać natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy