Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem

Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na pyszny makaron tagliatelle z soczystymi, aromatycznymi krewetkami.

To pyszne danie przygotujesz w około pół godziny
To pyszne danie przygotujesz w około pół godziny123RF/PICSEL

Składniki

  • 20 dag makaronu wstążki
  • 20 dag dużych krewetek mrożonych
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmrozić, oczyścić (obrać, usunąć czarne jelito z grzbietu), opłukać. Szpinak umyć, pomidorki opłukać, przekroić na połówki, cebulę i czosnek obrać i posiekać.

2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać krewetki, smażyć, aż nabiorą koloru. Wlać wino, dusić minutę. Dodać pomidorki i szpinak, dusić pół minuty, mieszając. Wlać śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, bazylią.

3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Dodać do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerze. Posypać natką pietruszki.

Zobacz także:

Krewetki z trawą cytrynowąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas