Tajemnica dobrego gulaszu
Jesień to atrakcyjna pora na gulasz, leczo czy stroganowa. Te sycące dania wspaniale rozgrzewają.

Przygotowanie tego typu dań jednogarnkowych, wbrew pozorom, wymaga od nas pomysłowości. Prawdziwy stroganow przyrządzany jest na bazie wołowiny, a najlepiej nadaje się do tego polędwica. W daniu tym, oprócz mięsa podsmażanego z cebulą, powinny się znaleźć pieczarki i ogórki kiszone. Sos zrób z przecieru pomidorowego i odrobiny musztardy.
Całkiem duży wybór
W naszym menu są stroganowy z papryką (pokrojoną w paski lub sypką), marchewką, a nawet z wieprzowiną. Dziś już nie podaje się do niego tylko pieczywo, ale też ziemniaki, kluski, makaron, ryż, a także kaszę gryczaną. Chudą wołowinę najczęściej zastępuje się polędwiczkami, a smakosze do sosu dodają brandy i natkę pietruszki.
Dobre towarzystwo
Gulasz to przysmak dla tych, którzy lubią mięso (najlepiej sprawdza się chude). Pokrojone i doprawione smaż przez minutę, a potem duś z cebulą. Do gulaszu pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, grzyby i odrobina czerwonego wina. Także ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, tymianek i rozmarynu. I chili, jeśli lubisz ostrzejszy smak.
Gulasz bezmięsny
Przygotujesz go ze świeżych pomidorów i papryki, cebuli, czosnku i przecieru pomidorowego. Do tego wspaniale pasują zesmażone pieczarki i cukinia lub kabaczek. Gdy warzywa się gotują, dolej do nich odrobinę wody i przypraw solą, ziołami prowansalskimi i szczyptą ostrej papryki. Leczo możesz zamknąć w czystym słoiku i kilka minut pasteryzować. Następnym razem wystarczy je tylko podgrzać.