Reklama

Tarator: Bułgarski chłodnik

Składniki

  • długie zielone ogórki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garście orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Ogórki obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz jogurt. Wymieszaj. Dopraw. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Orzechy upraż na mocno rozgrzanej suchej teflonowej patelni. Gdy przestygną, posiekaj je. Tarator przelej do miseczek. Każdą porcję posyp uprażonymi orzechami.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy