Tarta cebulowa
Oto przepis na tartę, którą zrobisz w dwóch krokach.

Składniki
na 4 porcje
- 2 czerwone cebule
- 4 duże białe cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 op. ciasta na pizzę
- 20 dag sera pleśniowego
- natka do dekoracji
1. Wszystkie cebule obrać, czerwone pokroić na połówki, białe w grube plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebule, dusić je na małym ogniu ok. 10 minut.
Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Pomidorki pokroić na połówki. Trochę listków natki pietruszki zostawić do dekoracji, resztę grubo posiekać.
2. Jajka wymieszać z mlekiem i natką, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto na pizzę rozwinąć. Wylepić nim spód i brzeg formy o śr. 28 cm. Rozłożyć cebule i pomidorki. Polać masą jajeczną.
Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut. Udekorować natką.