Tarta cebulowa z patelni
Cebulowa tarta na kruchym spodzie z aromatycznymi przyprawami.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche potrzebne do ciasta łączymy ze sobą, na koniec mieszania dodajemy jajko i łyżkę zimnego mleka. Ugniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w krążki. Na zimnej patelni układamy cebulę, dodajemy masło, rozmaryn, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Smażymy przez 4 minuty. Następnie rozwałkowujemy wcześniej przygotowane ciasto i przykrywamy nim składniki na patelni. Nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy patelnię do piekarnika w 185°C i pieczemy przez około 30 minut.
Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy tartę z patelni, na górze przykładając spory talerz i przewracamy na drugą stronę. Czekamy kilka godzin, by tarta odpoczęła. Smacznego!