Tarta czekoladowa bez pieczenia
Szukasz pomysłu na ekspresowy deser bez pieczenia? Polecamy przepis na pyszną tartę czekoladową.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę posiekaj. Masło podgrzewaj na parze, aż się roztopi. Wsyp czekoladę i mieszaj, dopóki się nie połączą. Przestudź. Herbatniki zblenduj na proszek. Dodaj orzechy, wlej masło z czekoladą. Wymieszaj. Formę do tarty (śr. 23 cm) wyściełaj folią spożywczą i wylep masą ciasteczkową, formując rant. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania czekoladowej bitej śmietanki.
2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia. Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, po trochu dodawaj roztopioną czekoladę. Schłodź przez 30 min.
3. Na ciasteczkowy spód wyłóż równą warstwą masę śmietanową.
Zobacz także: