Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy 50 g cukru z niewielką ilością wody, aż przybierze jasnozłoty kolor. Powoli dodajemy ciepłe mleko i jajko, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, gdy karmel zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Uważamy, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.
Orzechy drobno siekamy. Pozostałe masło ucieramy z 25 g cukru na puszystą masę. Do przesianej mąki dodajemy utarte z cukrem masło, orzechy, jajo, proszek do pieczenia oraz karmel. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Ciastem wykładamy blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Śmietanę łączymy ze 125 g cukru, 3 jajami i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na cieście, zalewamy śmietanową masą i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Po wystudzeniu posypujemy tartę cukrem pudrem.
Zobacz także: