Reklama

Reklama

Tarta karmelowa ze śliwkami

Pyszna i pachnąca.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy 50 g cukru z niewielką ilością wody, aż przybierze jasnozłoty kolor. Powoli dodajemy ciepłe mleko i jajko, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, gdy karmel zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Uważamy, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. 

Orzechy drobno siekamy. Pozostałe masło ucieramy z 25 g cukru na puszystą masę. Do przesianej mąki dodajemy utarte z cukrem masło, orzechy, jajo, proszek do pieczenia oraz karmel. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Ciastem wykładamy blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Śmietanę łączymy ze 125 g cukru, 3 jajami i mieszamy, aż powstanie gładka masa. 

Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na cieście, zalewamy śmietanową masą i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Po wystudzeniu posypujemy tartę cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy