Tarta karmelowo-czekoladowa
Składniki
na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
ponadto
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 525 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 400 g gorzkiej czekolady
- kakao
1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 min.
2. Ciastem wylep dno i boki prostokątnej formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 200°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 min.
3. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj 75 g masła, wymieszaj. Zdejmij z ognia, wlej 125 g śmietanki i mieszaj, aż składniki się połączą. Przestudzony sos karmelowy wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
4. Podgrzej resztę śmietanki. Dodaj posiekaną czekoladę i pozostałe masło, wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na stężały karmel. Oprósz kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.