Tarta karmelowo-czekoladowa
1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 min.
2. Ciastem wylep dno i boki prostokątnej formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 200°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 min.
3. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj 75 g masła, wymieszaj. Zdejmij z ognia, wlej 125 g śmietanki i mieszaj, aż składniki się połączą. Przestudzony sos karmelowy wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
4. Podgrzej resztę śmietanki. Dodaj posiekaną czekoladę i pozostałe masło, wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na stężały karmel. Oprósz kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić?