Tarta limonkowa
Wspaniałe, proste ciasto z dodatkiem budyniu. Możesz je także zrobić z pomarańczy lub cytryn.
1. Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę oraz żółtko, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2 garście fasoli. Piecz ok. 15 min w temperaturze 190°C. Usuń papier z obciążeniem, piecz jeszcze 5 minut.
2. Z umytych i wyparzonych limonek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, jajko, skórkę i sok z limonek oraz proszek budyniowy, dokładnie zmiksuj. Masę przelej na podpieczony spód. Piecz 30 min w temperaturze 180°C. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, wsypując cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Pianę przełóż na masę serową. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: