Reklama

Tarta limonkowa

Wspaniałe, proste ciasto z dodatkiem budyniu. Możesz je także zrobić z pomarańczy lub cytryn.

Czas przyrządzenia: 20 minut (bez czasu oczekiwania)
Składniki dla: 10 - 12

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 1 żółtko
  • ½ kostki zimnej margaryny
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 50 dag twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 limonki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 8 dag cukru l 2 żółtka l 1 jajko

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę oraz żółtko, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2 garście fasoli. Piecz ok. 15 min w temperaturze 190°C. Usuń papier z obciążeniem, piecz jeszcze 5 minut.  

2. Z umytych i wyparzonych limonek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, jajko, skórkę i sok z limonek oraz proszek budyniowy, dokładnie zmiksuj. Masę przelej na podpieczony spód. Piecz 30 min w temperaturze 180°C. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, wsypując cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Pianę przełóż na masę serową. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy