Tarta migdałowo-gruszkowa
Deser ze słodkimi, aromatycznymi gruszkami i migdałami.
Składniki
na ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 115 g zimnej margaryny lub masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
dodatkowe
- 3 duże gruszki
- ½ szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 1 szklanka mielonych migdałów
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 minut. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C.
2. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj migdały, posiekaną czekoladę oraz kilka kropli aromatu. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Na wypukłej części każdej z połówek ostrym nożem zrób równoległe nacięcia. Na podpieczonym spodzie rozłóż gruszki i zalej masą migdałową. Piecz ok. 40 min w temp. 200°C.
Zobacz także: