Reklama

Tarta owocowa zdobiona kratką

Z tej taniej rośliny możesz przygotować wiele wspaniałych deserów.

Składniki Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła

Składniki Składniki na wierzch

  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 700 g rabarbaru
  • 150 g cukru kryształu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy (bez cukru)

Z podanych składników zagnieć ciasto. Masło przed dodaniem posiekaj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Rabarbar oczyść, odetnij końce i umyj. Następnie pokrój go na 2-centymetrowe kawałki. Wymieszaj je z cukrem zwykłym, waniliowym oraz budyniem w proszku.

Formę na tartę o średnicy ok. 28 cm wysmaruj dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 33 cm. Ciastem wyłóż formę na tartę, robiąc wystający brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości około 1,5 cm. 

Ciasto w blaszce ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je w temperaturze 180˚C, przez ok. 12 minut, na środkowej półce (wybierz funkcję góra-dół).

Po wyjęciu z piekarnika posyp placek zmielonymi migdałami. Potem wyłóż na nie rabarbar i na wierzchu poukładaj paski ciasta, robiąc kratkę. 

Tartę z powrotem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160˚C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia, a potem posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy