Tarta owocowa zdobiona kratką
Z tej taniej rośliny możesz przygotować wiele wspaniałych deserów.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Masło przed dodaniem posiekaj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Rabarbar oczyść, odetnij końce i umyj. Następnie pokrój go na 2-centymetrowe kawałki. Wymieszaj je z cukrem zwykłym, waniliowym oraz budyniem w proszku.
Formę na tartę o średnicy ok. 28 cm wysmaruj dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 33 cm. Ciastem wyłóż formę na tartę, robiąc wystający brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości około 1,5 cm.
Ciasto w blaszce ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je w temperaturze 180˚C, przez ok. 12 minut, na środkowej półce (wybierz funkcję góra-dół).
Po wyjęciu z piekarnika posyp placek zmielonymi migdałami. Potem wyłóż na nie rabarbar i na wierzchu poukładaj paski ciasta, robiąc kratkę.
Tartę z powrotem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160˚C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia, a potem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: