Tarta pachnąca cynamonem
Zapieczone w cieście owoce w towarzystwie aromatycznych przypraw zachwycą Twoje podniebienie.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę połącz z posiekanym masłem. Dodaj cukier, żółtko i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temp. 180˚C.
3. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Nie obieraj ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
4. Formę wyłóż ciastem i równo rozprowadź na nim grubą warstwę konfitury morelowej.
5. Poukładaj plasterki jabłek w ten sposób, aby utworzyły ładny wzór. Posyp je odrobiną cukru i cynamonu. Środek tarty ozdób anyżem i laską cynamonu. Piecz całość ok. 25 minut w temperaturze 200°C.
Zobacz także: