Tarta pomidorowo-serowa
Smaczna i kolorowa. Niezwykle efektownie prezentować się będzie na talerzu. Podawaj ją na ciepło lub na zimno.
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%
- 150 g masła
na nadzienie
- 350 g jogurtu naturalnego
- 300 g żółtego sera
- 3 jajka
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj żółtko, masło i śmietanę. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wylep nim natłuszczoną formę do tarty o śr. 28 cm. W kilku miejscach ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.
3. Ser żółty zetrzyj grubo na tarce. Wymieszaj z jogurtem, suszoną bazylią oraz rozkłóconymi jajkami. Przypraw solą i pieprzem.
4. Masę wylej na podpieczony spód. Na tym rozłóż pomidorki. Tartę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze przez 35-40 minut - do zarumienienia. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: