Tarta rustykalna
Tarta jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Przygotujesz z niej wiele fantastycznych potraw.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 40 min.
2. Dynię pokrój w plasterki lub kostkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w talarki, zeszklij. Gdy wystygnie, wymieszaj z dynią i rozmąconymi jajkami. Oprósz solą i pieprzem.
3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż dynię oraz pokrojony w kostkę ser, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część nadzienia Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 35-40 min w temp. 190°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Zobacz także: