Tarta rustykalna

Tarta jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Przygotujesz z niej wiele fantastycznych potraw.

Tarta rustykalna z dynią
Tarta rustykalna z dynią123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego
  • duża szczypta soli

dodatkowe

  • 1 kg dyni (bez pestek i skórki)
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 300 g mozzarella
  • 1 żółtko
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 40 min.

2. Dynię pokrój w plasterki lub kostkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w talarki, zeszklij. Gdy wystygnie, wymieszaj z dynią i rozmąconymi jajkami. Oprósz solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż dynię oraz pokrojony w kostkę ser, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część nadzienia Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 35-40 min w temp. 190°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Tarta z bobemInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas