Tarta serowa z masą śmietanową
Oto doskonały pomysł na smaczne cisto
1. Czereśnie opłukać, osuszyć, ładnie wydrylować. Kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, skórką otartą z cytryny, 2,5 dag cukru i obiema torebkami cukru wanilinowego.
2. Twaróg utrzeć z solą, resztą cukru, olejem i mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy serowej. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. 36 cm.
3. Okrągłą formę o śr. 30 cm posmarować tłuszczem. Dno i brzeg formy wylepić przygotowanym ciastem. Spód posypać tartą bułką. Rozłożyć czereśnie. Zalać je masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 50 minut.
4. Tartę serową wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjąć z formy i odstawić.