Reklama

Reklama

Tarta serowa z masą śmietanową

Oto doskonały pomysł na smaczne cisto

Składniki na 12 porcji

  • 75 dag czereśni
  • 50 dag kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 7,5 dag cukru
  • 10 dag mielonego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dag mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

1. Czereśnie opłukać, osuszyć, ładnie wydrylować. Kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, skórką otartą z cytryny, 2,5 dag cukru i obiema torebkami cukru wanilinowego.

2. Twaróg utrzeć z solą, resztą cukru, olejem i mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy serowej. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. 36 cm.

3. Okrągłą formę o śr. 30 cm posmarować tłuszczem. Dno i brzeg formy wylepić przygotowanym ciastem. Spód posypać tartą bułką. Rozłożyć czereśnie. Zalać je masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 50 minut.

Reklama

4. Tartę serową wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjąć z formy i odstawić.

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy