Tarta w greckim stylu
Do gotowej potrawy możesz podać szybki sos śmietanowy: 250 ml kwaśnej śmietany i sok z cytryny zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
Składniki
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- 40 dag ziemniaków
- 40 dag brukselki
- 3 szalotki lub dymki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 3 jajka
- 15 dag jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła l oliwa
- 3 łodyżki tymianku
- sól, pieprz, cynamon
50 min
4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po 10 min smażenia dodać szalotki pokrojone w krążki. Brukselki oczyścić, umyć, przekroić na połówki. Obgotować ok. 10 min w osolonej wodzie.
Mięso usmażyć na łyżce oliwy, wymieszać z ziemniakami, szalotką i brukselką. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Zmiksować jaja z jogurtem, wymieszać z masą mięsno-warzywną.
Formę do zapiekania posmarować masłem. Wyłożyć ciastem tak, aby wystawało poza formę, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 min.