Tarta w greckim stylu
Do gotowej potrawy możesz podać szybki sos śmietanowy: 250 ml kwaśnej śmietany i sok z cytryny zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po 10 min smażenia dodać szalotki pokrojone w krążki. Brukselki oczyścić, umyć, przekroić na połówki. Obgotować ok. 10 min w osolonej wodzie.
Mięso usmażyć na łyżce oliwy, wymieszać z ziemniakami, szalotką i brukselką. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Zmiksować jaja z jogurtem, wymieszać z masą mięsno-warzywną.
Formę do zapiekania posmarować masłem. Wyłożyć ciastem tak, aby wystawało poza formę, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 min.