Reklama

Tarta w greckim stylu

Do gotowej potrawy możesz podać szybki sos śmietanowy: 250 ml kwaśnej śmietany i sok z cytryny zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.


Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 40 dag ziemniaków
  • 40 dag brukselki
  • 3 szalotki lub dymki
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 3 jajka
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła l oliwa
  • 3 łodyżki tymianku
  • sól, pieprz, cynamon

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po 10 min smażenia dodać szalotki pokrojone w krążki. Brukselki oczyścić, umyć, przekroić na połówki. Obgotować ok. 10 min w osolonej wodzie.

Mięso usmażyć na łyżce oliwy, wymieszać z ziemniakami, szalotką i brukselką. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Zmiksować jaja z jogurtem, wymieszać z masą mięsno-warzywną.

Formę do zapiekania posmarować masłem. Wyłożyć ciastem tak, aby wystawało poza formę, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 min.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy