Reklama

Tarta waniliowo-śmietanowa

Tartę posyp brązowym cukrem.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru + 75 g do masy śmietanowej
  • 4 jajka
  • 6 gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło, jajko i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy, żeby składniki się połączyły. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Śmietanę przelewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz 3 jajka. Mieszamy wszystko trzepaczką, żeby powstała gładka masa bez grudek. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Połówki nacinamy od góry w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały przed pieczeniem. Ciastem wykładamy okrągłą blachę do tarty, wywijając je na krawędzie. Spód nakłuwamy widelcem. Gruszki układamy na cieście i zalewamy śmietanową masą. Pieczemy ok. 50 minut w 180ºC.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy