Reklama

Tarta z cukinią i kozim serem

Idealne połączenie smaków.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 6 jaj
  • 150 g masła
  • średniej wielkości cukinia
  • cebula
  • 50 g parmezanu
  • 7 gałązek świeżego tymianku
  • 200 g dojrzewającego sera koziego
  • 250 ml gęstej śmietany lub jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, 2 żółtka, siekamy nożem, wlewamy 2 łyżki wody i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki ścinamy 6 długich pasów, blanszujemy gorącą wodą i po minucie układamy na pergaminie, żeby ostygły. Resztę cukinii drobno kroimy. Przekładamy na sitko, żeby odciekł nadmiar płynu.

3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Zapiekamy 10 minut w 180ºC.

Reklama

4. Cebulę drobno siekamy i razem z cukinią podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, studzimy.

5. Parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z gałązek tymianku obrywamy liście. Ser kozi kroimy w krążki. Śmietanę mieszamy z czterema jajami, dodajemy do cukinii i cebuli razem z parmezanem, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy w diamentowy wzór plastry cukinii i kawałki sera. Pieczemy 45 minut w 160ºC, aż wierzch tarty zarumieni się na jasnozłoty kolor.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy