1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, 2 żółtka, siekamy nożem, wlewamy 2 łyżki wody i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki ścinamy 6 długich pasów, blanszujemy gorącą wodą i po minucie układamy na pergaminie, żeby ostygły. Resztę cukinii drobno kroimy. Przekładamy na sitko, żeby odciekł nadmiar płynu.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Zapiekamy 10 minut w 180ºC.
4. Cebulę drobno siekamy i razem z cukinią podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, studzimy.
5. Parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z gałązek tymianku obrywamy liście. Ser kozi kroimy w krążki. Śmietanę mieszamy z czterema jajami, dodajemy do cukinii i cebuli razem z parmezanem, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy w diamentowy wzór plastry cukinii i kawałki sera. Pieczemy 45 minut w 160ºC, aż wierzch tarty zarumieni się na jasnozłoty kolor.