Tarta z figami i kozim serem

Jeśli bywasz o tej porze roku zmęczona, pora zmienić dietę. Polecamy przepis na tartę z pełnowartościowymi składnikami, które dodadzą energii!

Tarta z kozim serem i figami. Energia na talerzu!
Tarta z kozim serem i figami. Energia na talerzu!123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

na masę

  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 4 jajka
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

dodatkowe

  • 5-6 fig
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj zimne, posiekane masło, jajko i sól. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20 minut.

2. Formę do tarty o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podsyp ciasto mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy i nakłuj widelcem. Podpiecz je przez około 12 minut w 190 stopniach C na lekko złoty kolor.

3. Jajka roztrzep przy użyciu rózgi, a następnie wymieszaj ze śmietanką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Na podpieczony spód wyłóż połowę fig, wcześniej pokrojonych w plastry. Polej je 2 łyżkami miodu. Posyp figi pokruszonym serem. 5. Zalej wszystko masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułóż resztę fig. Posyp je listkami tymianku i polej łyżką miodu. 6. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut, do całkowitego ścięcia się masy. Pozostaw do ostudzenia i dopiero wtedy pokrój. Tarta doskonale smakuje na zimno i na ciepło.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Tarta z bobemInteria.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas