Tarta z figami i kozim serem
Jeśli bywasz o tej porze roku zmęczona, pora zmienić dietę. Polecamy przepis na tartę z pełnowartościowymi składnikami, które dodadzą energii!
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj zimne, posiekane masło, jajko i sól. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20 minut.
2. Formę do tarty o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podsyp ciasto mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy i nakłuj widelcem. Podpiecz je przez około 12 minut w 190 stopniach C na lekko złoty kolor.
3. Jajka roztrzep przy użyciu rózgi, a następnie wymieszaj ze śmietanką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Na podpieczony spód wyłóż połowę fig, wcześniej pokrojonych w plastry. Polej je 2 łyżkami miodu. Posyp figi pokruszonym serem. 5. Zalej wszystko masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułóż resztę fig. Posyp je listkami tymianku i polej łyżką miodu. 6. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut, do całkowitego ścięcia się masy. Pozostaw do ostudzenia i dopiero wtedy pokrój. Tarta doskonale smakuje na zimno i na ciepło.
Zobacz także: