Reklama

Tarta z gruszkami i migdałami

Połączenie smaków gruszek i migdałów najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych.

Składniki

  • 100 g herbatników maślanych
  • 175 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g migdałów bez skórki
  • 75 g masła
  • 4 duże gruszki
  • 150 g dżemu morelowego
  • cytryna
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Herbatniki drobno kruszymy i dodajemy do przesianej mąki razem z 75 g cukru, szczyptą soli, posiekanym masłem, cukrem waniliowym. Zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Obrane gruszki przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w grube plastry i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut, żeby cytrynowy sok przemacerował się z owocami. W międzyczasie siekamy migdały. 

Odsączone z nadmiaru soku gruszki układamy na cieście. Ciasto posypujemy równomiernie migdałami i pozostałym cukrem. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC. Kiedy tarta przestygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i podajemy np. z bitą śmietaną.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy