Tarta z gruszkami i migdałami
Połączenie smaków gruszek i migdałów najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych.
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy i dodajemy do przesianej mąki razem z 75 g cukru, szczyptą soli, posiekanym masłem, cukrem waniliowym. Zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Obrane gruszki przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w grube plastry i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut, żeby cytrynowy sok przemacerował się z owocami. W międzyczasie siekamy migdały.
Odsączone z nadmiaru soku gruszki układamy na cieście. Ciasto posypujemy równomiernie migdałami i pozostałym cukrem. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC. Kiedy tarta przestygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i podajemy np. z bitą śmietaną.
Zobacz także: