Tarta z kapustą
Idealne danie dla miłośników kapusty!
Składniki
- 6 płatów ciasta filo
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 średnia cebula
- 40 dag włoskiej kapusty
- 30 dag schabu środkowego
- ½ strąka czerwonej papryki
- 15 dag kwaśnej śmietany 18 proc.
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kapustę pokrój w paski. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Paprykę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, mieszając smaż aż lekko zbrązowieje. Przełóż do miseczki a na tłuszczu, który pozostał na patelni zeszklij cebulę. Następnie dodaj posiekaną kapustę i kminek, wlej ½ szklanki wody. Gotuj ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj. Do rozmąconych jajek wlej mleko i śmietanę, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Formę do tarty posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż pierwszy płat ciasta tak, aby boki wystawały poza obręcz formy. Posmaruj roztopionym masłem. W ten sam sposób ułóż resztę płatów (każdy smarując masłem). Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż kapustę z mięsem. Zalej masą jajeczną.Na wierzchu ułóż paprykę. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.
32/2016 Świat i Ludzie