Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, żółtko, odrobinę wody, szczyptę soli i pieprzu, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Kurki dokładnie płuczemy z piachu, osuszamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby i, mieszając, smażymy aż odparuje większość płynu. Następnie doprawiamy pieprzem, gałką, ziołami prowansalskimi i solą. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty. Nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni i podpiekamy 10 minut w 200ºC.
Jogurt mieszamy z jajkiem i żółtym serem, doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy z grzybami i przekładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut w 200ºC. Tartę podajemy na ciepło.
Zobacz także: