Tarta z łososiem, porem i brokułem
Tarty najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby.

Składniki
na spód
- 230 g mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- łyżeczka soli
na nadzienie
- 300 g świeżego filetu z łososia
- biała część pora
- 4 jajka
- 200 g śmietany 36 proc.
- 1/2 szklanki mleka
- duży brokuł
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Przesiej mąkę na stolnicy. Zrób dołek, a następnie wsyp sól i dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie wlej wodę i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem i nakłuj je równomiernie widelcem. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wstaw blaszkę z ciastem. Piecz przez około 10 minut, aż nabierze złocistej barwy. Tarty idealne
3. Umyj łososia, osusz i pokrój w kostkę.
4. Brokuła oczyść, podziel na różyczki, a grubsze łodygi drobno pokrój. Por umyj i drobno posiekaj.
5. Wymieszaj śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj łososia, por i brokuła. Wsyp sporą szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wylej masę na podpieczone ciasto.
6. Włóż tartę do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie.
Zobacz także: