Reklama

Tarta z łososiem, porem i brokułem

Tarty najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby.

Składniki na spód

  • 230 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • biała część pora
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 36 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • duży brokuł
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Przesiej mąkę na stolnicy. Zrób dołek, a następnie wsyp sól i dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie wlej wodę i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem i nakłuj je równomiernie widelcem. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wstaw blaszkę z ciastem. Piecz przez około 10 minut, aż nabierze złocistej barwy. Tarty idealne 

3. Umyj łososia, osusz i pokrój w kostkę. 

4. Brokuła oczyść, podziel na różyczki, a grubsze łodygi drobno pokrój. Por umyj i drobno posiekaj. 

5. Wymieszaj śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj łososia, por i brokuła. Wsyp sporą szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wylej masę na podpieczone ciasto. 

6. Włóż tartę do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy