Reklama

Tarta z malinami

Lekka, smaczna tarta z malinami zachwyci twoich gości!

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 150 g masła
  • 75 g mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mrożonych malin
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze sparzamy, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Owoce przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Masło rozpuszczamy, studzimy. Maliny rozmrażamy. 

2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej razem z tartymi migdałami, skórką pomarańczową i sokiem, z którego zostawiamy 3-4 łyżki. Formę do tarty o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w 175ºC. 

Reklama

3. Tartę wyjmujemy z formy, studzimy. Do cukru pudru dodajemy 3-4 łyżki pozostawionego soku pomarańczowego, energicznie mieszamy, aby powstał gładki lukier. Na wierzch ostudzonej tarty wykładamy osączone z soku rozmrożone maliny. Całość dekorujemy esami-floresami z lukru. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy