Tarta z malinami
Lekka, smaczna tarta z malinami zachwyci twoich gości!
Sposób przygotowania:
1. Pomarańcze sparzamy, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Owoce przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Masło rozpuszczamy, studzimy. Maliny rozmrażamy.
2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej razem z tartymi migdałami, skórką pomarańczową i sokiem, z którego zostawiamy 3-4 łyżki. Formę do tarty o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w 175ºC.
3. Tartę wyjmujemy z formy, studzimy. Do cukru pudru dodajemy 3-4 łyżki pozostawionego soku pomarańczowego, energicznie mieszamy, aby powstał gładki lukier. Na wierzch ostudzonej tarty wykładamy osączone z soku rozmrożone maliny. Całość dekorujemy esami-floresami z lukru.
Zobacz także: