Tarta z malinami i białą czekoladą
Obłędna tarta z rozpływającą się w ustach białą czekoladą i świeżymi malinami.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy je widelcem, obciążamy fasolą i pieczemy ok. 20 minut w 180°C, aż się zarumienieni. Zdejmujemy fasolę i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
3. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i miksujemy, aż zgęstnieje. Krem rozprowadzamy na cieście, układamy maliny i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Zobacz także: