Tarta z masą migdałową i gruszkami (Bourdaloue)
Bourdaloue to paryska tarta z gruszkami. Wzięła swoją nazwę od jednej z ulic Paryża, przy której około 1850 założono cukiernię, której specjalnością była właśnie tarta Bourdaloue.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, sól, aromat, masło i żółtka. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. W rondelku zagotuj wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włóż gruszki i gotuj pod przykryciem 15 minut na niedużym ogniu. Zdejmij pokrywkę, gotuj jeszcze 5 minut. Gruszki osącz z syropu.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Kolejno dodawaj jajko i alkohol. Na końcu dosyp mąkę i migdały.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr. 28 cm. Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Ułóż gruszki i lekko powbijaj je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut.
Zobacz także: