Tarta z masą migdałową i gruszkami (Bourdaloue)
Bourdaloue to paryska tarta z gruszkami. Wzięła swoją nazwę od jednej z ulic Paryża, przy której około 1850 założono cukiernię, której specjalnością była właśnie tarta Bourdaloue.

Składniki
na ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 60 g cukru, szczypta soli
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 żółtka
na gruszki w syropie
- 5 gruszek
- 250 ml wody
- 125 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
na masę migdałową
- 125 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 125 g zmielonych migdałów
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka likieru amaretto (lub brandy)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, sól, aromat, masło i żółtka. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. W rondelku zagotuj wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włóż gruszki i gotuj pod przykryciem 15 minut na niedużym ogniu. Zdejmij pokrywkę, gotuj jeszcze 5 minut. Gruszki osącz z syropu.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Kolejno dodawaj jajko i alkohol. Na końcu dosyp mąkę i migdały.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr. 28 cm. Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Ułóż gruszki i lekko powbijaj je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut.
Zobacz także: