Tarta z masą migdałową i gruszkami (Bourdaloue)

Tarta z gruszkami i migdałami
Tarta z gruszkami i migdałami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru, szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 żółtka

na gruszki w syropie

  • 5 gruszek
  • 250 ml wody
  • 125 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

na masę migdałową

  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka likieru amaretto (lub brandy)
Tarta cytrynowa z beząStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?