Tarta z ricottą i pomidorkami
O tej porze roku smakują najlepiej. Korzystaj z pomidorów do woli! Gotuj zupy, zapiekaj oraz faszeruj.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicy, usypując górkę. Zrób w niej dołek. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz jajko. Zagarniając mąkę do środka, połącz składniki i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
2. Następnie wylep starannie ciastem naczynie żaroodporne posmarowane oliwą. Ciasto dokładnie podziurkuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 13 minut. Usuń papier z fasolą.
3. Do miski przełóż ricottę, tarty parmezan i jajko. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz posiekane listki bazylii. Wszystko wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe na gałązce. Możesz je też przekroić na pół i ułożyć na masie.
4. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz w 190 stopniach przez 13-15 minut. Ostudź tartę, pokrój i udekoruj całymi listkami bazylii.
Zobacz także: