Reklama

Tarta z serową skorupką

Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.

Składniki na ciasto

  • 225 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
  • ½ duża szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, czerwona fasola, papryka)
  • 1 średnia cebula
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 pomidory
  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście suchej fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem. 

2. Mieszankę meksykańską osącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj. Do mięsa dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą oraz mieszankę meksykańską. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce. Na przestudzone ciasto wyłóż mięso. Rozłóż plastry pomidorów, posyp je startym serem. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy