Tarta z serową skorupką
Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście suchej fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem.
2. Mieszankę meksykańską osącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj. Do mięsa dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą oraz mieszankę meksykańską. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce. Na przestudzone ciasto wyłóż mięso. Rozłóż plastry pomidorów, posyp je startym serem. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: