Reklama

Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim

Podajmy z surówką z kapusty kiszonej.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2-3 główki kopru włoskiego
  • jajo
  • 200 g filetów z tuńczyka w oliwie
  • 8 filetów z sardeli w oliwie
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • olej

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, jajo, siekamy nożem, wlewamy 1-2 łyżki wody i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

2. Koper włoski obieramy z zewnętrznych szypułek i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i zalewamy wodą, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy, aż będzie miękki.

3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Zapiekamy 4-6 minut w 180ºC.

Reklama

4. Tuńczyka osączamy z nadmiaru oliwy. Mieszamy z połową uduszonego kopru włoskiego, doprawiamy pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy pozostały koper i dekorujemy filetami z sardeli i oliwkami. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC. Tartę kroimy na porcje i podajemy. Jest bardzo dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy