Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim
Podajmy z surówką z kapusty kiszonej.
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, jajo, siekamy nożem, wlewamy 1-2 łyżki wody i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
2. Koper włoski obieramy z zewnętrznych szypułek i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i zalewamy wodą, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy, aż będzie miękki.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Zapiekamy 4-6 minut w 180ºC.
4. Tuńczyka osączamy z nadmiaru oliwy. Mieszamy z połową uduszonego kopru włoskiego, doprawiamy pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy pozostały koper i dekorujemy filetami z sardeli i oliwkami. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC. Tartę kroimy na porcje i podajemy. Jest bardzo dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.