Tarta z warzywami i serem feta
Fetę i twaróg można z powodzeniem zastąpić serem kozim, żółtym, zmieszać je z serkiem do smarowania lub kwaśną śmietaną.
1. Z mąki, masła i 1 jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przełożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką formy, nakłuć widelcem, położyć na wierzchu folię aluminiową i obciążyć. Podpiekać 15 min w 200°C.
2. Marchew obrać i pokroić w ukośne, niezbyt grube plastry. Podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Fetę i twaróg pokruszyć (odłożyć 5 dag), zmiksować z resztą jajek i mlekiem, dodać tymianek, doprawić. Wylać masę na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć marchewkę. Posypać pokruszonym serem. Zapiekać 20 minut w temp. 200°C. Udekorować gałązkami świeżego tymianku.