Reklama

Tarta z warzywami i serem feta

Fetę i twaróg można z powodzeniem zastąpić serem kozim, żółtym, zmieszać je z serkiem do smarowania lub kwaśną śmietaną.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 5 jajek
  • 12 dag zimnego masła
  • 30 dag marchwi
  • 15 dag sera feta
  • 25 dag twarogu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek tymianku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy

1. Z mąki, masła i 1 jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przełożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką formy, nakłuć widelcem, położyć na wierzchu folię aluminiową i obciążyć.  Podpiekać 15 min w 200°C.

2. Marchew obrać i pokroić w ukośne, niezbyt grube  plastry. Podsmażyć krótko na  rozgrzanej oliwie. Fetę i twaróg pokruszyć (odłożyć 5 dag), zmiksować z resztą jajek i mlekiem, dodać tymianek, doprawić. Wylać masę na podpieczony spód,  na wierzchu ułożyć marchewkę.  Posypać pokruszonym serem.  Zapiekać 20 minut w temp. 200°C. Udekorować  gałązkami świeżego tymianku.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy